Orang
Melayu pada zaman dahulu amat mementingkan adat dan sopan santun semasa
makan sama ada di rumah ataupun di majlis-majlis keramaian. la bukan sahaja
bertujuan untuk pengajaran tetapi juga untuk menjaga sopan santun orang
Melayu. Sebagai contoh seseorang itu dilarang tidur selepas makan. Maksud
di sebalik larangangini ialah untuk pendidikan dan kesihatan. Kalau tidur
semasa perut kenyang, makanan yang dmakan belum hadam. la akan melalaikan
seseorang daripada melakukan pekerjaan lain dan juga sembahyang.
PANTANG
LARANG BERKAITAN DENGAN MAKAN
Berikut
adalah beberapa pantang larang yang berkaitan dengan makan:
1.Makan
mencangkung payah dapat rezeki.
2.Makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh.
3.Makan beras mentah dapat penyakit kuning.
4.Makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5.Makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding
6.Makan sisa anak nanti anak menjadi degil.
7.Makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing.
8.Makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu.
9.Makan pisang kembar nanti dapat anak kembar.
10.Makan pinggan bertindih nanti beristeri dua.
11.Makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut.
12.Makan buah berangan songsang,nanti lambat dapat jodoh.
13.Makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki.
14.Tidur selepas makan nanti perut jadi buncit.
2.Makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh.
3.Makan beras mentah dapat penyakit kuning.
4.Makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5.Makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding
6.Makan sisa anak nanti anak menjadi degil.
7.Makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing.
8.Makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu.
9.Makan pisang kembar nanti dapat anak kembar.
10.Makan pinggan bertindih nanti beristeri dua.
11.Makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut.
12.Makan buah berangan songsang,nanti lambat dapat jodoh.
13.Makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki.
14.Tidur selepas makan nanti perut jadi buncit.
ADAT
DAN TATATERTIB KETIKA MAKAN
Selain
pantang larang terdapat pula adat dan tatatertib yang berkaitan dengan
makan. Antara adat dan tatatertib tersebut adalah seperti berikut:
- Ketika berkunjung ke rumah orang, apabila tuan rumah menghidangkan makanan atau minuman, adalah tidak manis kita menolaknya. Jika kenyang sekalipun kita hendaklah menjamah sedikit hidangan yang disajikan itu.
- Setelah makanan dihidangkan, pastikan orang yang lebih tua duduk dahulu kemudian baru diikuti oleh orang muda pula mengambil tempat masmg-masing.
- Anak gadis pula dikehcndaki menyenduk nasi ke dalam pinggan orang yang lebih tua.
- Biarkan orang yang lebih tua mengambil makanan dahulu, kemudian barulah dlikuti oleh orang muda. Adalah tidak sopan jika membiarkan orang yang lebih tua makan sisa orang muda. Maka itu sesetengah orang membuat peraturan supaya orang rnuda makan berasingan daripada orang yang lebih tua atau orang tua makan dahulu daripada orang muda. Bagaimanapun, amalangini tidak begitu sesuai jika kita hendak menanamkan kemcsraan dan semangat kekeluargaan di kalangan anak-anak.
- Ketika makan seelok-eloknya ambilah makanan yang berhampiran dengan kita. Jangan mengangkat makanan yang sukar dicapai. Mintalah bantuan orang lain yang berdckatan jika kita mahukan makanan itu. Ketika menghulur atau menyambut makanan, sebaik-baiknya gunakan tangan kanan, tetapi jika tangan kanan kotor, bolehlah kita menggunakan tangan kiri. Semasa menghulur dan menyambut makanan, seelok-cloknya siku atau pergclangan tangan ditampung sedikit dengan tangan yang sebelah lagi.
- Semasa mengambil kuah atau nasi, gunakan tangan kiri supaya sudu atau senduk tidak kotor. Pastikan sudu, piring atau mangkuk tidak berlaga dan berbunyi ketika menyenduk. Ini dianggap kurang sopan dan kasar jika berlaku pergeseran antara sudu, piring atau mangkuk sehingga berbunyi.
- Ketika makan pula janganlah bercakap-cakap. Lebih-lebih lagi jika mulut penuh dengan makanan. Jika bercakap pun pastikan tidak menimbulkan perkara yang kurang menyenangkan sehingga boleh mengganggu selera makan orang lain.
- Jangan makan berbunyi, umpamanya menghirup minuman atau mengunyah makanan.
- Ketika orang lain sedang makan janganlah menghcmbus hingus, berkahak atau berludah.
- Jangan makan terlalu kenyang. Makanlah setakat mengenyangkan atau mengalas perut sahaja.
- Jika selesai makan terlebih dahulu jangan sekali-kali mengangkat pinggan dan meninggalkan orang yang sedang makan. Seelok-cloknya tunggu dan pastikan semua orang sudah selesai makan barulah bangun.
- Jika mahu mengemaskan tempat makan atau meja makan, pastikan semua orang sudah selesai makan. Tidak sopan jika mengemas ketika orang lain masih menikmati hidangan. Jika dilakukan kita seolah-olah menyindirnya supaya berhenti makan atau melarangnya menghabis makanannya.
- Jangan pergi ke rumah orang pada waktu makan dan waktu maghrib. Ini mengganggu tuan rumah kerana mungkin dia telah memasak makanan cukup untuk keluarganya sahaja. Waktu Maghrib pula adalah waktu sembahyang yang paling singkat dan kedatangan tetamu menyebabkan tuan rumah serba salah untuk meninggalkan tetamu keseorangan. Oleh itu, seelok-cloknya datanglah selepas waktu sembahyang Isyak.
Pantang
larang ini diadakan bukan sahaja sebagai pengajaran tetapi bertujuan untuk
menjaga tatasusila supaya kita tidak mclakukan sesuatu yang kurang sopan.
Orang Melayu memang terkenal dengan sopan santun mcreka sejak zaman dahulu
lagi. Maka itu diadakan beberapa pantang larang supaya ia dapat dikekalkan
hingga ke gcnerasi yang akan datang.
MAKANAN
ORANG MELAYU YANG POPULAR
Terdapat
beberapa jcnis makanan orang Melayu yang popular di Malaysia. Antara makanan
yang popular ialah nasi lemak, laksa, sate, lemang dan sebagainya.
Nasi
Lemak
Nasi
lemak bukan sahaja digemari oleh orang Melayu malah digemari oleh oleh
kaum-kaum lain seperti orang Cina dangindia. Nasi lemak biasanya dimakan
untuk sarapan pagi. Tetapi kini nasi lemak ada dijual pada waktu malam
juga. Nasi lemak pada kebiasaannya dimakan bersama sambal bilis atau sambal
sotong kering, telor goreng, atau telur rebus, timun dan sayur kangkung.
Nasi lemak boleh juga dimakan bersama lauk-lauk lain seperti rendang ayam,
rendang daging atau kerang mengikut citarasa masing-masing.
Laksa
Laksa
merupakan makanan ymg popular di kalangan orang Melayu. Bagi orang di sebelah
Utara, iaitu Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang laksa yang popular ialah
laksa asam. Laksa Johor pula popular di ncgeri-negeri sebelah selatan,
terutama di negcri Johor. Bagi orang di sebelah Pantai Timur, iaitu Kelantan
dan Terengganu, sejenis laksa yang dinamakan laksam amat popular dikalangan
penduduknya.
Sate
Sate
merupakan makanan yang begitu diminati olch sebilangan besar anggota masyarakat
di Malaysia, termasuklah orang Cina dangindia. Dalam majlis keramaian seperti
hari raya atau hari jadi, sate merupakan antara juadah yang biasa disajikan.
Sate yang biasa disajikan ialah sate ayam, sate daging, sate perut dan
lain-lain.
Sate
dimakan bersama kuah kacang, ketupat nasi, timun dan bawang. Sate boleh
didapatkan di warung-warung ataupun di restoran-restoran yang khas menjual
sate. Sate biasanya dimakan ketika masih panas.
Kini
terdapat sate segera yang dipeketkan dan dijual di pasar raya. la hanya
perlu dibakar ataupun dipanaskan dan dapat dimakan dengan segera.
Lemang
Lemang
juga merupakan makanan yang popular di kalangan orang Melayu. Lemang biasanya
dimakan bersama rendang daging atau rendang ayam. la merupakan sajian utama
semasi hari raya bagi setengah-setengah negeri seperti Perak, Ncgeri Sembilan
dan Selangor. Menjelang hari raya, biasanya lcmang dapat dibeli di pasar-pasar
malam.
Kini
lemang diusahakan secara besar-besaran.
Di setengah-setengah tempat, lemang
ada dijual setiap hari. Bagi mereka yang menggemarinya kini lemang
boleh didapatkan pada bila-bila masa sahaja.