Widgets

Pelaburan Dinar Iraq ... Sabar itu Subur ...


Salam ko jgn plak pikir2 bukan dekat aku ... ni aku cuma nk kongsi ilmu dan benda baru 9bg yg x prnh dgr) ... penah dengar pasal dinar iraq?? Ni la ringkasan yg aku wat tu ko pham ...

Camni, dinar Iraq (IQD) ni matawang Iraq la ... Sekarang ni iqd ni berpotensi untuk diapungkan ... Apung tu maksudnye naik la ... Lebih kurang ... Selalu org panggil apung ni, RV (revalue) ..

Bende ni macam pelaburan la ... Ko beli iqd, then bile dah RV, tukar iqd ni ke RM ... Bleh tukar kat bank or money changer ... Potensi iqd ni beso ... Sebab kalo tgk balik keadaan matawang Kuwait, Afghanistan,jepun, german ...

Negara2 ni same je situasinye dgn Iraq ... Dorg penah berperang ... Bile perang, matawang jatuh ... Then bile dorang bgnkan semula Negara dorg, matawang pon RV la ... Dan ttg potensi iqd ni, berdasarkan hint2 dari blog, pembekal,pihak bank, mmg dijgka akn rv dalam mase terdekat ...

Mase kuwait dulu (2003), dari 0.3USD naik jadi 3.4USD ... Kekal sampai la sekarang ... Dinar kuwait kalo x silap aku adalh matawang paling tinggi kat dunia.Btw, kuwait adalah negara ke 3 pengeluar minyak terbesar dunia ... Tapi iraq adalah negara keDUA pengeluar minyak terbesar ... So, iraq mmg berpotensi besar utk jadi macam kuwait .. Malah mungkin bleh dapat matawang lebih besar .. InsyaAllah..

Tu yg aku yakin tu ...

P/S : Setelah mengkaji sedikit pasal Dinar Iraq, ini lah ringkasannya yang aku dapat :

IQD = Dinar Iraq
KWD = Dinar Kuwait

Sebelum 1990
1.00 IQD = USD 3.20
1.00 KWD = USD 3.40

1990
Perang Iraq vs Kuwait (2 Ogos 1990 – 28 Februari 1991)
1.00 IQD = USD 0.30
1.00 KWD = USD 0.30

2003
Iraq diserang Amerika- kejatuhan Saddam Husin (20 Mac – 1 Mei 2003)
1.00 IQD = USD 0.00086
1.00 KWD = USD 3.4 (KWD meningkat kerana pembangunan Kuwait)

2011
~ Dijangka:
1.00 IQD = USD 0.30 (Seperti selepas tahun 1990)
~ Tapi tidak mustahil jika:
1.00 IQD = USD 3.30 (Seperti sebelum 1990)
~ Kerana Iraq sedang meningkatkan pengeluaran minyaknya.

~ Katakan jika diapungkan kelak :-
1.00 IQD = USD 0.30

USD 0.30 = RM 1.00 (lebih kurang la ya)
~ Jadi, jika kita ada 100,000 IQD secara tidak langsung kita akan ada RM100,000.
~ Jika nilai 1.00 IQD = USD 1.00 (3 kali ganda), jadi, kita ada dalam RM 300,000.
~ Jika nilai 1.00 IQD = USD 3.20 (Seperti sebelum 1990-10 kali ganda), jadi, kita ada dalam RM 1,000,000.

waaaa...cuba korang bayang sendiri ! kayo den ! hehee

Pengeluaran Minyak.
~ Kini: 2.6 juta tong sehari (jumlah tertinggi dalam 20 tahun)
~ Dijangka 2012 : 4.5 juta tong sehari.
~ PM Iraq, Nouri Al-Maliki mengarahkan Iraq mengeluarkan 8 juta tong sehari secepat mungkin.
~ Jika mencapai 3-5 juta tong sehari: tidak mustahil nilai IQD akan dikaji semula dan dinaikkan sedikit demi sedikit.

Bende ni berkonsepkan pelaburan matawang la .. faham betul-betul dulu ...
stepnye camni...

1.beli dinar iraq(IQD)
2.simpan
3.follow up updated news
4.kalau iqd dah rv,bleh tukar kat bank or money changer..

Jgn percaya sgt ngan aku, ada yg cakap benda ni SCAM la, tipu la, macam2 lg lah ... tp bagi aku, ni satu PELABURAN, untung dan rugi tu ADAT dia la kan ... so, kat sini aku sediakan beberapa link utk ko kaji sendiri …

Dinar 2010

Utusan Online

Dinar2u

Coinmill

Central Bank of Iraq

Jutawan Dinar

Camne nak beli ?? Aku bleh tolong dptkn ... So far harge dy camni : dia dijual dlm note 5k,10k dn 25k ...



ni harga untuk beli sekeping ...
IQD25,000 = RM125
IQD10,000 = RM70
IQD5,000 = RM55




ni harga untuk beli 1 bundle terus ...
25k (1million) = RM3155.00
10k (1million) = RM3300.00
5k (1million) = RM3400.00
1k 1 Bundle = RM750.00
500 1 Bundle = RM650.00
250 1 Bundle = RM470.00
50 1 Bundle = RM185.00
* perubahan berlaku mengikut tukaran wang asing

~kalo ade pe2 nak tnye, tanye je aku..

mien eaststar [ fb ]

peringatan... faham betul-betul dulu tentang dinar iraq ni ... kan ada pulak yang marah kat aku nanti ... hehe ... aku xterikat dengan mana2 syarikat ... rv IQD ni melibatkan satu dunia ... dan iraq xkan bankrap sebab dorg ade byk sumber minyak ... RV dijangka dalam mase terdekat.tpi pilihan ditangan ko, tepuk dada Tanya iman,smoga setiap urusan kita diredhai oleh Allah, Insyallah……

share2 la dgn kwn ... seluruh dunia simpan dinar iraq ni ... peluang yang ada jgn dilepaskan tetapi harus kena ingat, pelaburan ada hadnya, kalau x RV sekali pun, xde lah yang terjun bangunan nanti .. hehe ... semoga korang faham dengan pelaburan ni ... =D


Komen Facebook
1 Berikan komen anda

1 0 komen dari rakan facebook dan rakan blogger :

bagus pelaburan ni,huhuhuhuhu

Reply

Post a Comment

abam ming. Powered by Blogger.