Widgets

Petua Menyembuhkan Ketuat

Petua Menyembuhkan Ketuat

Ketuat merupakan satu masalah yang biasanya tidak diambil berat melainkan jika ianya berada di tempat yang mengganggu seperti di tangan ataupun di tapak kaki.

Walaupun begitu ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkannya, antaranya ialah;1) Bancuh abu ubat nyamuk dengan air. Sapukan pada ketuat setiap hari sehingga ianya hilang.

2) Sapukan sedikit kapur sirih pada bahagian yang ditumbuhi ketuat. Biarkan kering beberapa minit dan jangan dibersihkan. Biasanya ketuat ini akan tanggal dengan sendirinya tanpa rasa pedih dan meninggalkan parut.

3) Ketika memasak dan menggoreng ikan, celupkan lidi atau batang sate ke dalam minyak panas, kemudian titikkan pada ketuat tersebut. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat itu hilang.

4) Sapukan getah dari pelepah betik yang dipetik terus dari pokoknya ke atas ketuat. Biarkan ia kering sendiri. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat hilang dan gugur sendiri.

5) Tumbuk lumat empat helai daun kesum kemudian campurkan dengan sedikit garam halus. Sapukan campuran ini pada ketuat.Komen Facebook
5 Berikan komen anda

5 0 komen dari rakan facebook dan rakan blogger

wah tips yang berguna.. freaky ade ketuat di jari seketul kecil

Reply

Mohon bawa masuk ke MR ya tuan tanah...

http://www.malaysiaria.com.my/forum/topics/petua-menyembuhkan-ketuat

Reply

@MalaysiaRia amatlah digalakkan .. hehe .. amek la nk amek yang lain pun .. hehee

Reply

Post a Comment

abam ming. Powered by Blogger.