Widgets

tips menghadapi kesedihan

Bersedih selama setahun atau lebih selepas kehilangan seseorang atau sesuatu yang disayangi adalah perkara biasa. Beri masa kepada diri sendiri, dan dapatkan sokongan yang diperlukan.Langkah-langkah:


1. Mengadu kepada kawan-kawan dan keluarga. Mereka mungkin tidak memahami apa yang anda sedang lalui, tetapi mereka boleh menawarkan bantuan. Dapatkan sokongan tambahan daripada orang-orang yang berpengalaman dalam menangani kesedihan.


2. Jaga kesihatan anda. Kemungkinan ini merupakan satu perkara terakhir yang anda ingin lakukan, tetapi ia boleh membantu anda menghadapi dan mengatasi kesedihan dengan lebih mudah.


3. Buat temu janji dengan seorang kaunselor atau menyertai satu kumpulan sokongan menerusi e- mel.


4. Berbincang dengan doktor anda mengenai anti-depresi sekiranya anda susah hendak bertindak balas.


Petua-petua:


1. Berkreatif. Ramai orang mendapati mewarna, melukis dan aktiviti-aktiviti lain yang dilakukan dengan penuh perasaan boleh menenangkan fikiran.


2. Baca mengenai peringkat-peringkat dan kesan-kesan kesedihan supaya anda menjadi lebih biasa dengan pengalaman anda sendiri.


3. Perhatikan, bahawa sesetengah orang tidak menunjukkan perasaannya sehinggalah ke suatu waktu yang lama setelah peristiwa kehilangan tersebut.


Amaran-amaran:


Jauhi minuman keras dan dadah. Menyembunyikan emosi boleh membuatkan anda tidak produktif.


Elakkan daripada membuat keputusan yang besar dan penting ketika anda dalam keadaan bersedih.Uitt, takkan tengok je.:) Suka Entri Ni ? sila LIKE okey ... heee~
Komen Facebook
1 Berikan komen anda

1 0 komen dari rakan facebook dan rakan blogger :

en3 yg bagus, trima kasih share..

Reply

Post a Comment

abam ming. Powered by Blogger.