Widgets

Amalan dan Doa sebelum memulakan Perjalanan

Doa yang  nak kongsikan hari ini ialah doa sebelum memulakan perjalanan. Sebelum memulakan perjalanan, amat disarankan supaya membaca doa ini agar perjalanan kita dilindungi oleh Allah swt sehinggalah selamat sampai ke destinasi.

Apabila kita hendak keluar dari rumah, bacaan-bacaan yang elok diamalkan ialah:

Baca ayat KursiBaca surah al-Ikhlas 7 kali


Kemudian bacalah doa perjalanan.
Ini adalah doa yang dibaca jika kita menaiki kenderaan darat. Jadi, masuk je kereta tu, baca dulu doa ni ok.


Kelebihan membaca ayat Kursi
Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Komen Facebook
0 Berikan komen anda

Post a Comment

abam ming. Powered by Blogger.